Biserica din lemn

Obiectiv turistic religios de mare importanţă, Biserica din lemn din Ponoarele poartă hramul „Sf. Nicolae”.
Impresionant prin dimensiunile sale modeste, lăcaşul (prima biserică) se pare că a fost ridicat de călugărul Nicodim. Există controverse în ceea ce priveşte anul construcţiei bisericii, aceasta suferind mai multe reconstrucţii din temelii, de-a lungul anilor.

Actuala biserică are forma unei căsuţe din lemn cu pridvorul susţinut de patru stâlpi. La intrarea în biserică este inscripţionat pe unul din stâlpi: „luna lui aprilie, 22 leat 7274”, semnificând anul 1763. Cercetătorii susţin că acesta ar fi, de fapt, anul construcţiei bisericii. Biserica este construită din lemn de stejar, are formă de navă şi un turn clopotniţă. Pe faţada bisericii se află icoana Sfântului Nicolae, însă cea mai veche şi mai reprezentativă icoană este cea care se află în pronaos, şi anume icoana Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul este înfăţişat ţinând în mână o cupă, iar sub această cupă este un papirus pe care stă scris: „Pocăiţi­vă că s­a apropiat împărăţia cerurilor”. Aceasta este singura icoană a secolului al XVIII-lea ce se mai păstrează în Mehedinţi în formă originală, restul fiind repictate.

Pe catapeteasmă sunt înfăţişate două motive: soarele şi luna, acestea întărind ideea unei construcţiii vechi, din timpul călugărului Nicodim, despre care legenda spune că a fost alungat de oameni, acesta lăsând un blestem în urma sa.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro