Campul Cleopatrei

Câmpul de lapiezuri de la Ponoarele oferă un peisaj impresionant prin caracteristicile unice ale acestor formaţiuni reprezentate de sculptarea adâncă a calcarului sub un înveliş impermeabil pe o suprafaţă foarte mare, de ariditatea, dimensiunile, compactitatea şi altitudinea la care se găsesc, caracteristice Munţilor Alpi. Expresivitatea priveliștii este dată de adâncimea lapiezurilor și diversitatea de forme pe care au luat-o sculpturile în stâncă.

Situate la o altitudine de sub 600 m, aceste câmpuri de lapiezuri reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase câmpuri de lapiezuri din ţară, fiind unice în Europa prin frumuseţea lor.

Câmpul Cleopatrei este cel mai compact şi fascinant dintre toate, situându­se la ieşirea din Peştera Ponoarele.

Câmpul Afroditei este de dimensiuni mai mici, cu canale mai adânci, datorită acţiunii apelor până aproape de sol, înfrumuseţate de formele de vegetaţie instalate aici reprezentate de arbuşti, de plante sălbatice crescute din seminţele aduse de şiroaiele de apă sau de vânturi. Câmpul Afroditei este situat la mai puţin de 200 m sud faţă de Câmpul Cleopatrei. Ocupând o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, cele două câmpuri sunt asemeni unor vetre de flori albe şi cenuşii.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro