Padurea de liliac

Situată de o parte şi de alta a Văii Prislopului, Pădurea de liliac Ponoarele este cea mai întinsă pădure de liliac de pe teritoriul României, având o suprafaţă de 20 ha.

Pădurea are caracter unicat prin prezenţa pe teritoriul său, pe lângă etajul dominant de liliac şi mojdrean, a unor specii faunistice şi floristice deosebite. Pădurea de liliac, declarată rezervaţie naturală de tip floristic şi peisagistic, este situată la o altitudine de 500 m. Declarată monument al naturii încă din anul 1965, Pădurea de liliac Ponoarele face parte din Geoparcul Platoul Mehedinţi.

Pentru a putea admira frumuseţea peisajului, este de preferat să se urmeze traseul pe jos. Traseul începe din centrul comunei, pe Valea Morilor urmând firul apei, apoi urcând Dosul Mare până în Valea Prislopului pe o potecă marcată turistic. De­a lungul traseului, se mai pot observa şi Moara Crăcucenilor, precum şi Biserica din lemn Ponoarele.

În compoziţia pădurii, pe lângă liliac şi mojdrean, se mai întâlnesc şi gorun, gârniţă, corn, dârmox, jugastr, alun, păducel şi vişin turcesc. Speciile floristice rare, întâlnite pe teritoriul rezervaţiei, sunt reprezentate de laleaua neagră şi vişinul turcesc, iar în ceea ce priveşte speciile faunistice, întâlnim vipera cu corn, scorpionul şi broasca ţestoasă.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro