Rezervaţia speologică de la Cloşani - Peştera Cloşani

Pestera_Closani

Peştera Cloşani se află în partea nord-vestică a satului Cloşani şi este parte a Rezervaţiei naturale Piatra Cloşanilor – parte a Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei, alături de Peştera Cioaca cu Brebenei. Rezervația naturală Piatra Cloșanilor are o suprafaţă de 1730 ha şi prezintă interes peisagistic, floristic, geologic și speologic.

Peştera Cloşani este situată la o altitudine de 440 m, în partea de nord a Munţilor Mehedinţi, în triunghiul de calcare jurasic-cretacice ale cărui laturi sunt reprezentate de creasta Pietrei Mari şi Pietrei Mici a Cloşanilor, iar baza este reprezentată de Motru Mare şi Motru Sec.

Peştera are o lungime de 1100 de metri, o singură deschidere şi este formată din două galerii orizontale reprezentate de Galeria Laboratoarelor şi Galeria Matei Ghica. Această peşteră este considerată un adevărat muzeu de sculptură naturală, galeriile sale înfăţişând cele mai minunate ansambluri create în calcar de-a lungul timpului de către apă. Este o peşteră caldă, cu o temperatură de 11,3 °C în profunzime, lipsită de curenţi de aer şi foarte umedă.

Galeria Laboratoarelor şi a lacurilor de cleştar se remarcă prin pereţii acoperiţi cu valuri de piatră care cad în cascade, prin stalagmitele dispuse şerpuit şi gururile cu margini dantelate şi prin stalactitele ce coboară elegant din tavan, în tonuri de roşu şi alb. După această zonă urmează cea a lacurilor de cristal, care au fundul acoperit cu un strat de argilă sau de calcit. Pereţii au mai multe niveluri de terasare, cu multe nişe şi sunt acoperiţi într-o crustă de calcit ce impresionează prin gama variată de forme şi culori. Bazinele de la finalul galeriei, late de aproape un metru pe alocuri, sunt de obicei seci, însă impresionează prin marginile căptuşite cu brâie de monocristale mari.

Galeria Matei Ghica, denumită şi paradisul florilor de calcit, este o galerie în care elementul dominant este constituit de cristalictite, helictite şi monocristale. Aspectul galeriei nu este foarte diferit de cel al galeriei anterioare însă aici predomină albul, iar tavanul este împodobit în cruste de calcit acoperite de împletituri de cristale ce impresionează pe oricine. Morfologia stalactitelor şi a coloanelor este aproape neschimbată, stalagmitele se prezintă sub forme ce atrag atenţia, un grup de stalagmite au formă de ciuperci şi sunt dintr-un calcit de un alb strălucitor. Deasupra acestora, pe tavan, se găseşte o aglomerare de helictite şi cristalictite, peisaj conturat de scurgerile, coloanele, discurile încărcate de ţurţuri şi stalactitele construite dintr-un calcit pur care, de obicei, sunt colorate în tonuri de roşu. Lacul ce urmează este partea cea mai frumos înfăţişată a galeriei, acesta fiind delimitat pe o lungime de circa 15 m de un brâu de cristale mari ce pe alocuri depăşesc 50 cm lăţime. Acest lac este secat, prezentând doar câteva ochiuri mici de apă. Împrejurul stalagmitelor sau coloanelor s-au format piedestaluri cristaline, rezultat al depunerilor de cristale cu vârfuri ascuţite. Atât la nivelul pereţilor, cât şi al tavanului se observă buchete de flori albe sau translucide, precum şi şisturi de cristale excentrice dezvoltate pe direcţia unor fisuri.

Pe lângă binecunoscutul liliac troglofil, Rhinolophus ferrumequinum, Peştera Cloşani adăposteşte un adevărat tezaur biospeologic reprezentat de numărul mare de specii troglobionte rare. În peşteră se găsesc peste 70 de specii de animale acvatice şi terestre, majoritatea microscopice.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro