Pestera Ponoarele

Cunoscută şi sub denumirea de Peştera de la Podul lui Dumnezeu, Peştera de la Pod, Peştera de la Podul de Piatră sau Peştera Podului, Peştera Ponoarele este, de fapt, o continuare a arcadei de la Podul lui Dumnezeu, bucata lipsă, datorită acţiunii apei asupra calcarului, prăbuşindu­se şi transformându­se în timp într­o dolină.

Peştera are o lungime de 734 m fiind situată la o altitudine de 337 m. Intrarea în peşteră se realizează prin intermediul unei arcade ce are o înălţime de 3 m şi o lăţime de 15 m. În interior, peştera prezintă un aven şi o dolină care au funcţia de prea-plin, în momentul în care nivelul apei din Lacul Zăton creşte, apa inundă peştera urmând să se scurgă treptat, odată cu scăderea nivelului apelor din Lacul Zăton. Gradul de umiditate al peşterii este dictat de nivelul apei din Zătonul Mare. Peştera prezintă două intrări reprezentate de două galerii: galeria principală – galerie subfosilă şi galeria ce se găseşte la nivel superior – galerie fosilă.

Coborârea în peşteră este alunecoasă, din tavan picurând tot timpul apă, peştera fiind chiar inundată atunci când nivelul apelor Lacului Zăton cresc. Galeria principală e alimentată de apa ce trece pe sub arcada de piatră de la pod, acesta prezentând şi spaţii mari, fiind bogat concreţionată cu draperii foarte lungi şi stalactite fisulare, cu domuri stalagmitice, stalactite şi stalagmite care adăpostesc mult material fosilifer. Galeria fosilă are la rândul său o serie de galerii laterale, în acestea adăpostindu­se numeroase specii de lilieci. În perioada aprilie-august, în peșteră se poate întâlni o colonie de naștere formată din aproximativ 3000 de exemplare, iar în perioada octombrie-aprilie, când liliecii se află în hibernare, se află aproximativ 1000 de exemplare. Aici trăiesc cinci specii de lilieci, două dintre acestea fiind specii unice în Europa.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro