Podul lui Dumnezeu

Cunoscut şi sub denumirea de Podul Natural de la Ponoarele, Podul lui Dumnezeu este cel mai mare pod natural din ţară, al doilea ca mărime din Europa şi singurul deschis circulaţiei rutiere, măsurând o lungime de 60 m, o deschidere de 27 m, o grosime de 4 m şi o lăţime de 9,7 m. Podul are o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 m, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mai bună decât cea din amonte.

Podul este o arcadă de calcar ce s-a format în urma prăbuşirii unui perete al unei peşteri. De o parte şi de alta a Podului lui Dumnezeu, se află lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic. În anul 2009, structura sa a fost grav afectată din cauza precipitaţiilor căzute în această zonă, precum şi din cauza trepidaţiilor. Au căzut bucăţi mari din structura sa, astfel încât au fost necesare lucrări de consolidare ale podului şi măsuri de restricţionare a traficului. Autorităţile au construit o rută ocolitoare, maşinile de mare tonaj fiind deviate pentru a nu mai provoca trepidaţiile care au cauzat dislocarea unor bucăţi mari de stâncă.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro