Zatonul mare

Lacul Zăton sau Zătonul Mare este considerat o ciudăţenie a naturii. Datorită faptului că tot apare şi dispare este cunoscut şi sub denumirea de „Lacul Fantomă”. Situat la o altitudine de 350 m, Zătonul Mare este cel mai mare lac de origine carstică din România, atingând dimensiuni impresionante: 2 km² şi 20 m adâncime. Mărginit de Dealul Peşterii, Cracul Buicanilor, Cornetul Cujniţei, Dealul Băluţei şi Dosul Buseştilor, în anii bogaţi în precipitaţii, lacul oferă o privelişte încântătoare. Când se instalează seceta, apele dispar în adâncurile Peşterii Bulba, iar locul devine arid.

De cele mai multe ori, toamna, Lacul Zăton revine la suprafaţă învolburat. Au fost ani la rând în care lacul a rămas cu apă, fenomen explicat de aluviunile (pământ, nisip, ierburi, crengi de copac etc.) transportate de apa rezultată în urma precipitaţiilor abundente. Aceste sedimente împiedică apa să se scurgă către galeriile peşterilor prin sorburile naturale ce se află pe fundul calcaros al lacului. Lacul rămâne în acest stadiu până ce sedimentele se decompun transformându­se într­un amestec de mâl şi nisip care ulterior va fi absorbit prin crearea unor doline sau ponoare. Astfel, apa se scurge mai repede, lacul rămânând cu o cantitate nesemnificativă de apă sau chiar secând.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro