Zatonul mic

Zătonul Mic se formează atunci când sunt precipitaţii abundente, iar debitul pârâului care vine de sub Stei nu mai poate fi preluat de către sorb.

Cunoscut şi sub denumirea de „Lacul fără fund”, deoarece nu a putut fi cercetat până în prezent datorită adâncimii foarte mari a apei, Zătonul Mic este, de fapt, o prelungire a Peşterii Bulba, care pe timp de ploaie nu poate prelua toate apele şi astfel se umple, luând forma unui lac.

În momentul în care debitul apelor este prea mare, o parte a apei este deversată în albia ce merge pe sub pod în Peştera Ponoarele, aceasta la rândul ei umplând cu apă Lacul Zătonul Mare. Cealaltă parte a apelor este filtrată prin sorbul uriaş ce se află în partea de mijloc a pâlniei şi sunt trimise în galeriile Peşterii Bulba. Fiind vorba de nişte pârâuri ce alimentează acest lac, procesul este continuu, cantitatea enormă de apă în acest lac de mici dimensiuni este explicabilă, la fel şi adâncimea încă necunoscută.

Răspunde

Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Puteți utiliza aceste taguri HTML și atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro